pondelok 23. januára 2017

Starec a more - Ernerst Hemingway



Autor : Ernest Hemingway
Originálny názov:  The old man and the sea
Počet strán : 96

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ
Prvé vydanie originálu : 1952
Rok vydania : 2004
Čítané v jazyku : SK







Mojimi očami


Kubánsky starec Santiago je telom i dušou odovzdaný rybolovu i moru. Avšak po niekoľko nezdarených dní na mori ho všetci majú už za starého blázna, ktorého opustila šťastena. Jediným spoločníkom je pre neho chlapec Manolin, ktorého brával so sebou od útleho detstva a odovzdáva mu skúsenosti rybára. Je to už však doba kedy naposledy sa plavili spolu a tak i ďalšia cesta Santiaga čaká dlhá a osamelá.  Možno na prvý pohľad má telo starca ale stále je dosť húževnatý a odhodlaný dokázať, že ešte nepatrí do starého železa. Plavba do otvoreného mora nie je pre každého ale Santiago verí, že práve tam nájde svoj rybí poklad. Cesta mu prinesie čosi načo možno ani sám nebol pripravený. V tej chvíli mu zachýba chlapec, ktorý bol jeho pravou rukou no teraz je na to sám a musí do toho dať všetkú svoju silu. Ryba, ktorá sa mu chytí na háčik je nielen silná a veľká ale svojím spôsobom inteligentná. Starec s ňou bojuje celé dni až ryba podľahne no pre neho boj ešte nekončí. Pri pohľade na rybu je Santiago na jednej strane hrdý nato čo dokázal a na druhej mu je ľúto straty jej života. Vrátiť sa späť sa zdá byť jednoduché ale jeho už sily opúšťajú a dravci v mori číhajú na správnu chvíľu. Boj so žralokmi Santiaga nezlomí i napriek bolesti a do posledných síl bojuje o svôj vlastný život. Starec sa vracia späť do zátoky síce len so zvyškami toho neskutočného tvora ale teraz sa chce len vrátiť do svojej chatrče a odovzdať svoje myšlienky snu o levoch na zlatistých pobrežiach.

Chybičky krásy a zhrnutie

Je zvláštne, že ako sa človeku mení vek tak dokáže meniť svoje názory o stoosemdesiat stupňov. Išla som však do tejto knihy s rezervou. Myslím, že novela Starec a more na škole neminie nikoho. Teda aspoň čo si pamätám a verím, že stále sa učitelia snažia  do hláv žiakom vštepiť nejaké tie klasiky. Osobne si myslím, že na takého diela by človek mal mať kus iný vek, aby ocenil alebo rozumne ohodnotil knihy ako je táto. Nie je to pre každého veď i mnohé komentáre vidím ako nechápu ľudia, že tento príbeh dostal Pulitzerovu cenu a čo sa im môže páčiť na starcovi, ktorý sa plaví morom, aby chytil rybu o ktorú i tak príde. Pred desiatimi rokmi by som mala asi podobný názor ale teraz neviem prečo ale mne sa to páčilo. Väčšina ľudí si vyberá myšlienku práve o tom,že možno ho zahubiť ale nie poraziť no mne sa práve páčili momenty kedy sa starec prihovára k rybe, že i napriek tomu, že ju zabije cíti k nej akési puto. Santiago Vám príde taký ten starý ded, ktorý porozpráva príbehy skutočné i nie ale Vám je to jedno pretože Vás to baví a chcete počuť viac. Ide z neho taká charizma a ku koncu toho príbehu mi ho bolo strašne ľúto. Prišlo mi to neskutočné ako sa nevzdáva a i keď o rybu príde nezúfa, nekľaje proste ide ďalej svet tým pre neho neskončil. Priznávam sa, že na škole som nečítala túto knihu keď to bolo povinné ale poznala som jej obsah nakoľko všetci študenti si zjednodušujú vše ako sa len dá a mňa v tom veku takéto veci nebavili. Ale ide hlavne o to, že som v hlave mala akúsi predstavu toho príbehu a bola som prekvapená keď sa objavil hneď na začiatku chlapec, ktorý si so Santiagom boli skoro ako rodina. Alebo baseball a boli tam spomínané myslím, že i motorový čln,lietadlo a ja som mala stále pocit, že príbeh sa mal odohrávať v dobe keď tieto veci neboli nejak známe.Prečo? Neviem asi sme si písali blbé poznámky, ktoré boli skrátené na minimum čiže poznámky z poznámok:D Dokonca i fakt, že samotný
príbeh Ernesta inšpiroval reálny rybár, ktorý niečo také mal zažiť bola pre mňa novinkou. Mala by som sa trošku nad sebou zamyslieť a a obohatiť svoju myseľ práve takýmito klasikamy. Pretože kníh nie je nikdy dosť a každým dňom sú na svete nové ale netreba zabúdať na tie, ktoré sú už celé desaťročia vydané a niekde zapadajú prachom a pritom sú to vcelku podarené diela. Ale ako som vravela na klasiku treba chuť a hlavne sa toho nebáť:) Ani by som sa k nej popravde nedostala keby sa to nečítalo v skupine na GR takže vďaka banda. A vy ľudkovia ak by  ste poznali nejakú klasiku, ktorá naozaj stojí za prečítanie rada si nechám poradiť. Nakoľko mňa kniha oslovila dala som jej 4 hviezdičky čo som sama bola prekvapená :D



6 komentárov:

  1. Moc hezky jsi to sepsala. I já se knize na škole úspěšně vyhnula a teď se do ní pustila a nadchla mě. Příběh mě určitě jistým způsobem zasáhl, hlavně svým poselstvím a tou hloubkou :)
    Měj se krásně
    PS: Mými nejoblíbenějšími klasikami jsou: Obraz Doriana Graye, Jako zabít ptáčka, Vyhoďme ho z kola ven (Přelet nad kukaččím hnízdem), Farma zvířat a další...Klasiku obecně můžu, ale souhlasím, že by si k ní měl každý najít cestu sám, mým jediným štěstím je, že mě chytla už na škole :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vážne už na škole? Ja som sa im na škole vyhýbala ako čert krížu :D Obraz Doriana Graye i Prelet nad kukučím hniezdom som videla film a oba mi ulahodili takže za skúšku by to stálo. A to vyhoďme ho z kola ven mám chápať, že je knižná predloha ku preletu nad kukučím hniezdom?

      Odstrániť
    2. V tom prípade som za :D btw dík za tipy

      Odstrániť
  2. Nádherný článek :) Jsem ráda, že byla naše skupina na goodreads motivací pro přečtení a hezký čtenářský zážitek. Mám velkou radost. Já byla zpočátku trochu na rozpacích, ale samotný závěr novely mě naprosto uchvátil a jsem strašně ráda, že mě společné čtení k této knížce dokopalo :) A doporučení na klasiku na závěr - Dracula. Je vážně úžasný, strašně čtivý, strhující, napínavý, a zároveň plný překrásného jazyka :) Moc a moc doporučuji! Měj se krásně :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No okolo skupiny na GR som dlho dlho chodila ale nemala som pocit, že by ma tie knihy mohli baviť. A nakoniec až v novembri myslím keď sa čítal práve dracula tak som povedala prečo nie pridám sa ale bohužial som nemala čas a ktomu práve na knihu, ktorá by mi určite sadla keďže je to taký ten základ všeho nadprirodzena čo teraz letí. Ale tento rok si k nej nájdem cestu i čas. Ale s Hemingway-om to teraz vážne sadlo skvele a mám z nej veľmi dobrý pocit tak dúfam, že ďalší mesiac bude tiež dobrý tip :)

      Odstrániť